Al Bosquet d’estels, hem adoptat tres pedagogies alternatives, les quals combinem i amollem a cada situació, i una d’elles és Montessori. Aquesta pedagogia té molta influència en el disseny de la nostra escoleta, i es pot veure en diferents ambients de l’espai Cau (Den), però sobretot, n’hem captivat la seva essència a l’espai per als més petits, el Niu (Nest).

En què es basa aquesta metodologia?

Abans que res, creiem important explicar l’inici d’aquest mètode, doncs la doctora Maria Montessori, va engendrar la seva revolucionària tesi en el context dels suburbis industrials més pobres de la Roma de fa un segle. Sembla curiós com, actualment, és el mètode per excel·lència de molts centres d’elit, un punt que des de la nostra escoleta intentem canviar, doncs com ja hem explicat alguna vegada, creiem en l’educació gratuïta i de qualitat, inclús en el primer cicle de l’Educació Infantil, i lluitem dia a dia per a que això sigui possible.

El mètode Montessori es basa en la estimulació i el respecte. Aquest sistema educatiu creu que existeixen dos importants necessitats del desenvolupament dels més petits:

  1. La necessitat de la llibertat dins dels límits.
  2. Un entorn curosament preparat que garantitzi l’exposició als materials i experiències.

L’objectiu principal del programa Montessori és ajudar a que cada infant arribi al seu màxim potencial en tots els àmbits de la vida.

I com ho fem?

Maria Montessori va descobrir que els infants passen per fases d’interès i curiositat (períodes sensibles) i descriu la ment dels infants des del naixement fins als 6 anys com la “ment absorbent”, ja que durant aquesta etapa, l’infant té una gran capacitat per aprendre i assimilar el mon que l’envolta, sense esforç conscient.

Els guies Montessori, sabem reconèixer i aprofitar aquestes etapes tant perceptives a través de la introducció de materials i activitats especialment dissenyades per a estimular l’infant. La nostra funció principal és la de dissenyador del medi ambient, especialista, model i observador minuciós de la conducta i el creixement de cada infant. El nostre propòsit és el d’estimular l’entusiasme dels infants cap a l’aprenentatge i guiar-los, sense interferir en el seu desig natural d’aprendre per si mateixos i arribar a ser independents.

Per tal de que l’aprenentatge autodirigit tingui lloc, tot l’ambient d’aprenentatge ha d’estar ben preparat: un disseny de l’espai en el que tots els materials i mobiliari estiguin a l’alçada dels infants i aquests no necessitin contínuament l’adult per a desenvolupar qualsevol tasca, permetrà que arribin a ser independents.

Els infants trien les activitats de manera independent. Els grups internivell afavoreixen el desenvolupament social, intel·lectual i emocional de manera natural, doncs els infants més petits observen i aprenen dels més grans i els grans ajuden als més petits.

Tags

Leave a Reply

%d bloggers like this: